VIKTIGASTE EGENSKAPEN HOS EN SÄLJARE?

Frågan kommer upp rätt ofta.

- Jonas, vad anser du som jobbat med försäljning så länge vara den viktigaste egenskapen hos en framgångsrik säljare?

Ofta blir mitt svar föremål för utmanande diskussioner.

Jag anser nämligen att ett strukturerat arbetssätt som är det viktigaste. Har man inte det är det kört. Det är effektivt arbete och inte social kompetens eller kunskap om produkt eller tjänst som är det avgörande.

Visst, utan att vara vass inom dessa delar är man chanslös som säljare överhuvudtaget. Det är något man måste ha, det är hygienfaktorer. Grejen är bara det att det finns hur många som helst som är duktiga relationsmänniskor och kan bli duktiga på en produkt eller tjänst. Gå ut på stan och leta, du kommer att hitta många, väldigt många. Men vem av dessa skulle lyckas bäst, sälja mest, ha roligast och stanna kvar längst?

Jag har sett det så många gånger genom åren. Som säljare, säljledare och numera som processledare med specialisering mot säljprocesser.

Den som driver de mest effektiva säljprocesserna är vinnaren. Den som använder tiden mest effektivt. Den som är noggrann med planering, dokumentation och uppföljning. Den som gör flest kundkontakter och har de bästa behovsanalyserna. Det är dessa säljare som gör företagen till vinnare.

Det gäller att anställa rätt person och jag anställer hellre den som är 70% bra på relationer och 100% strukturerad och effektiv än tvärtom. 

I verkligheten skulle jag dock aldrig anställa någon som inte är riktigt vass inom båda områdena. Det är bara dom som kommer att lyckas som säljare!

Jonas Ulander
Med fokus på Mera affärer!